Wil je een wapen bezitten? Hier moet je op letten

Wil je een wapen bezitten? Hier moet je op letten

In Nederland mag je niet zomaar in het bezit zijn van een wapen. Hier moet je een vergunning voor krijgen en je moet vervolgens ook je wapen op de juiste manier opbergen. Hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je op moet letten ga ik hieronder op een rijtje zetten.

Wapenvergunning

Er zit een verbod op het bezitten van wapens in Nederland. Wanneer je toch in het bezit wil zijn van een wapen dan zou je een vergunning aan moeten vragen. Voordat je in aanmerking komt voor zo’n vergunning moet je wel aan een paar eisen voldoen. Je moet een goede reden kunnen geven voor het willen bezitten van een wapen zoals bijvoorbeeld wanneer je lid bent van een schietvereniging of wanneer je een verzamelaar bent. Ook moet je minimaal 18 jaar zijn om in aanmerking te komen voor een wapenvergunning en moet je geen gevaar zijn voor jezelf of voor de veiligheid in het algemeen. Dit betekent dat je onder andere nooit eerder in aanraking bent geweest met de politie of met justitie.

Wapenkluis

Wanneer je een wapen wil bezitten en je voldoet aan de bovenstaande punten om in aanmerking te komen voor een vergunning zijn er ook nog een aantal regels om je wapen op te bergen. Het begint met een geschikte wapenkluis kopen. Wanneer je een wapenkluis aanschaft is het aan te raden om er een te nemen met een inbraak werend certificaat. Dit geeft de garantie dat de wapens veilig opgeborgen kunnen worden. Een kluis moet verankerd kunnen worden aan de muur of de grond of minimaal 200 kilo wegen zodat he vrijwel uitgesloten is dat de kluis in zijn geheel mee genomen kan worden bij een inbraak. Ook is het belangrijk dat je de wapens en de munitie in apart afgesloten moet worden. Dus verschillende vakken in je kluis of eventueel verschillende kluizen.