Welke tuinverlichting past het beste bij mijn tuin?

Welke tuinverlichting past het beste bij mijn tuin?

Door tuinverlichting in je tuin te plaatsen kun je in de warme zomermaanden (tevens ook wel in de winter) langer genieten van het buitenleven. Niet alleen zorgt tuinverlichting ervoor dat jij je beter kan oriënteren in het donker, maar het zijn ook nog eens fantastische sfeermakers. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten tuinverlichting. Elk soort tuinverlichting en design kan grote invloed hebben op de algemene uitstraling en sfeer van jouw tuin. Momenteel maken we onderscheid onder de volgende soorten tuinverlichting: staande buitenlampen, tuinspots, wandlampen, inbouw grondspots en hangende buitenlampen. Een redelijk aantal dus. Maar welke tuinverlichting past nu het beste in jouw tuin? Wij helpen je de keuze wat makkelijker te maken met een korte uitleg welke functie de verschillende soorten tuinverlichting hebben.

Staande buitenlampen

Staande buitenlampen zijn zowel oriëntatieverlichting als sfeerverlichting. Deze lampen kunnen geplaatst worden op verschillende plekken zoals langs een tuinpad, een oprit, een veranda of terras. Je kunt ze ook een beetje tussen planten en bomen verstoppen. Hierdoor creëer je een mooie straal rondom de lamp. Let er wel bij op dat je bij staande buitenlampen de richting van het licht niet kan aanpassen. Je kunt dus geen specifieke elementen in de tuin verlichten met deze tuinverlichting.

Tuinspots

In tegenstelling tot staande buitenlampen zijn tuinspots juist ideaal om specifieke elementen in de tuin te verlichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een specifieke boom, plant of ander object in de tuin. Met tuinspots kun je ook specifieke accenten van je huis benadrukken.

Wandlampen

Wandlampen zijn echte sfeermakers. Ze zijn makkelijk vast te maken aan muren en schuttingen en verlichten deze dan prachtig. Wandlampen kunnen één kant verlichten (boven of onder) of twee kanten (boven en onder).

Grondspots (inbouw)

Grondspots kunnen tuinpaden, opritten of verhogingen ideaal verlichten. Ze kunnen netjes, subtiel en ‘onopvallend’ verwerkt worden in de grond, zodat deze egaal blijft. Grondspots zijn ideaal voor oriëntatieverlichting. Zo kun je met grondspots een wegwijzen of drempels arceren. Voor inbouw grondspots kun je het beste kiezen als je op zoek bent naar verlichting waarbij het licht meer opvalt dan de armatuur.

Hangende buitenlampen

Hangende buitenlampen zijn ideaal om een veranda, terrasoverkapping of tuinhuis te verlichten. Ze kunnen makkelijk aan een plafond gehangen worden en hebben een knusse en sfeervolle uitstraling. Wij raden aan om hangende buitenlampen te combineren met wandlampen. Bevestig een hangende tuinlamp in het midden van de ruimte en plaats één of meerdere wandlampen tegen de wanden eromheen. Hierdoor krijg je een erg sfeervol effect in de desbetreffende ruimte.